Căutare
Ro I En      
 
 

Ansambluri
Ansambluri folclorice de cântece și dansuri
Ansambluri folclorice
Formații de dansuri
Formații de jocuri bătrânești
Grupuri folclorice tradiționale
Ansamblul profesionist "DOR ROMÂNESC"
Componenţă (A-C)
Componenţă (D-F)
Componenţă (G-M)
Componenţă (P-Z)
Calendar Activități
Rapsozi populari
Valeria Peter Predescu
Articole din presă
Mai 2015
Septembrie 2013
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Octombrie 2015
August 2015
Noiembrie 2015
Iunie 2015
Aprilie 2015
Septembrie 2015
Decembrie 2015
2016
          Mai
          August
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Folclor > Articole din presă > Octombrie 2015

Octombrie 2015


Bistriţenii au strălucit la „Crizantema de Aur”

Cotidianul Răsunetul 10/27/2015 - 13:25

Festivalul Naţional de interpretare a romanţei româneşti „Crizantema de Aur”, ajuns la ediţia a 48-a a adus, la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte, nume sonore ale romanţei. În faţa publicului iubitor al acestui gen muzical au evoluat Daniela Vlădescu, Nicolae Furdui Iancu, Maria Buză şi Taraful George Pătraşcu, Alina Mavrodin, Florin Georgescu, Carmen Rădulescu ş.a. Judeţul nostru a fost reprezentat de Domnica Dologa, deţinătoarea trofeului „Crizantema de Aur”, care a prezentat în faţa publicului câteva din romanţele de suflet.
Un cadou aparte l-au primit spectatorii din partea artistei Matilda Pascal Cojocăriţa, care a oferit tuturor celor prezenţi albumul „Melodii de atunci cântate acum”, în aranjamentul muzical semnat de maestrul Ştefan Cigu. Bistriţa a fost la înălţime şi prin Orchestra „Dor Românesc” dirijată de maestrul Ştefan Cigu, care a acompaniat invitaţii în recital la evenimentul moderat de Miruna Ionescu, Silviu Biriş şi Octavian Ursulescu.
De asemenea, bistriţeanca noastră - Matilda Pascal Cojocăriţa - a fost prezentă şi în juriul festivalului, alături de nume îndrăgite precum Florentina Satmari, Zsolt Kerestely, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu ş.a.
În urma jurizării, câştigătoarea marelui trofeu „Crizantema de Aur” a fost Rodica Pop Seling din Sălaj, profesor de canto şi membru al Ansamblului „Porrolisum”.
O ediţie de sărbătoare în care Bistriţa şi-a spus încă o dată cuvântul, atât prin prestaţia Matildei Pascal Cojocăriţa şi a Domnicăi Dologa, cât şi prin Orchestra „Dor Românesc”, felicitată pentru modul în care s-a auzit pe scenă sub bagheta maestrului Ştefan Cigu.
Articol
Spectacol de muzică şi dans tradiţional la Festivalul Corvinilor

Cotidianul Răsunetul 10/21/2015 - 09:52

Duminică, 18 octombrie 2015, într-o zi frumoasă de toamnă, la Corvineşti a avut loc „Festivalul Corvinilor”, un eveniment cultural deosebit organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al comunei Matei.
Acest festival şi-a propus, în primul rând, promovarea şi susţinerea valorilor culturii tradiţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud, ediţia din acest an reunind artişti şi formaţii de dansuri populare sau instrumentale tradiţionale ce nu au făcut niciodată rabat de la autenticitatea folclorului românesc.
Spectacolul din cadrul acestei frumoase sărbători a culturii tradiţionale a fost deschis de Ansamblul Folcloric „Doina Rebrei” şi de solista Mina Buga; mai apoi, pe scenă a urcat tânărul interpret de muzică populară Paul Ban, fiu al satului Corvineşti, primit cu multă dragoste de spectatorii numeroşi prezenţi în sala căminului cultural; poetul popular Grigore Silviu Guzu din Poiana Ilvei a încântat auditoriul prin frumoasele poezii recitate, iar grupul vocal format din rapsodul popular Teodora Purja din Agrieş, artista Lenuţa Purja şi interpreţii Loredana şi Sergiu Purja Negrean a oferit un moment de reală emoţie prin stilul interpretativ aparte şi acurateţea exprimării, fiind o familie de artişti recunoscută pentru promovarea muzicii tradiţionale.
Încântarea publicului a fost sporită de prestaţia Tarafului tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi compus din Dănuţ Poleac – vioară, Ilie Poleac – braci şi Petrică Adam – gordună, care a prezentat melodii tradiţionale de pe Valea Someşului superior. De asemenea, piesa de teatru „Rămaşi pe drumuri” în interpretarea Formaţiei de Teatru Nescris „Constantin Iugan” din Şanţ, coordonată de Constantin Ieronim, a captivat auditoriul. Alături de aceştia au evoluat pe scenă şi interpreţii şănţeni Dănilă Filipoi şi Lucreţia Pomohaci. Spectacolul s-a încheiat cu prestaţia Ansamblului Folcloric „Colibiţa” din Bistriţa Bârgăului, care a prezentat dansuri, cântece şi obiceiuri tradiţionale de pe Valea Bârgăului, fiind însoţit de rapsodul popular Ioana Matei din Rusu Bârgăului şi de tinerele soliste Cristina Belei şi Florina Bălan.
Reuşita acestui spectacol de muzică şi dans tradiţional la Corvineşti nu ar fi fost posibilă fără aportul esenţial al domnului Vasile Encian, primarul comunei Matei, cel care a fost aproape de toţi cei prezenţi la eveniment, şi fără implicarea atentă a referenţilor de specialitate din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură (etnolog Smaranda Mureşan – prezentare eveniment, maestru dans Ioan Simionca – organizare spectacol, referenţii de sunet Gheorghe Morari şi Mircea Cornea, referenţii multimedia Paul şi Adrian Fabi – realizare materiale document foto şi Vasile Ardelean).
Aşadar, „Festivalul Corvinilor” s-a transformat şi anul acesta într-o adevărată sărbătoare a localităţii Corvineşti, sătenii putându-se bucura împreună de momente deosebite de cultură şi tradiţie românească într-un cadru special precedat de slujba care a avut loc la biserică cu ocazia hramului sfântului locaş.

Etnolog Smaranda Mureşan
Referent de specialitate CJC BN
Articol
La Bistriţa, 2500 de zadii expuse pe stadion – premieră naţională

Cotidianul Răsunetul - Joi, 10/01/2015 - 09:47 Ioan Lazăr

Într-o organizare de excepţie, cu efecte de lumini şi sonore, a avut loc, pe Stadionul municipal Bistriţa, un deosebit eveniment cultural, de o amploare deosebită, fiind o premieră naţională, unde 1250 de performeri au expus, numerosului public prezent în tribune, 2500 de zadii din zestrea de aur a consumului tradiţional românesc, o manifestare care a încântat sufletul, inima şi privirile spectatorilor sub sigla Manifest.Zadia.

Organizatorii minunatului, utilului şi necesarului eveniment au fost Consiliul Judeţea Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Societatea de Concerte Bistriţa, având ca partener principal Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Iniţiatorul şi omul care s-a implicat în organizarea şi desfăşurarea impecabilă a manifestării a fost prof. dr. Gavril Ţărmure – directorul CJC BN, care a dorit să pună în valoare comorile incontestabile şi inconfundabile ale poporului nostru – tradiţia, din ţinutul atât de frumos şi bogat al judeţului BN.

Manifest.Zadia a fost un spectacol de ţinută, într-o regie deosebită şi debordantă a Mihaelei Panaite, care a reuşit, cu brio, să coordoneze mişcările, aranjamentul celor 1250 de eleve într-o planigeometrie de efect pe gazonul stadionului, într-un ritm sugestiv şi susţinut de mai mulţi toboşari, fapt care a făcut ca zadiile expuse să iasă în evidenţă, în ciuda vremii care nu a fost atât de prietenoasă cu organizatorii.

A fost o seară şi un moment în viaţă pentru cei prezenţi, de mare sensibilitate, de admiraţie şi respect pentru frumoasele şi preţuitele zadii, de delectare a privirilor şi sufletelor.

Merită felicitări iniţiatorii, organizatorii, partenerii şi realizatorii acestui deosebit act cultural, care ne-a adus satisfacţii deosebite în lumea mirifică a universului poporului şi ţăranului român.

Articol
Ceteraşi cu strune bune s-au întrecut la Telciu, în amintirea maestrului Ion Sabadâş

Cotidianul Mesagerul - Lun, 26/10/2015 - 16:40 | Radu SIRBU

„Zî ţâgane, zî aşă, cu mâna pe ceteră...”, strâgau voioşi bătrânii noşti' pe la ospeţele şi petrecerile de altădată. Amintirea acelor vremuri frumoase şi liniştite a coborât luni în comuna Telciu, acolo unde aproape douăzeci de ceteraşi veterani, din Bistriţa-Năsăud, Harghita, Mureş şi Cluj, au făcut să vibreze sala de nunţi din localitate.
Totul s-a petrecut în cadrul Festivalului - concurs naţional de interpretare a muzicii româneşti „Ion Sabadâş”, manifestare artistică organizată în memoria vestitului violonist telcean, de către Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi Primăria Telciu.
Salutaţi în deschidere de primarul Sever Mureşan şi maestrul coregraf Ioan Simionca de la CJC, cei prezenţi au avut ocazia să se bucure câteva ore de acordurile muzicii cântate cu suflet de bătrânii ceteraşi, acompaniaţi de contralăi şi gordunaşi. Pe lângă învârtitele, bărbuncurile ori jocurile domolite ale someşenilor, nu au lipsit nici aprigele ceardaşuri ungureşti cântate cu foc de harghiteni, spre bucuria spectatorilor de toate vârstele.
Marcel Pucani, Luca Pupeză, Alexandru Varga, Imre Agostoş, Sever Vasile, Rony Csakato, Ştefan Rezmiveş, taraful Izvoraşul din Gălăuţeşti, Aurel Racoţi, Dumitru Ciupe, Ionică Moldovan şi taraful tradiţional Păuniţa din Sângeorz-Băi ne-au întors în lumea nealterată a satului de odinioară, cu ale sale clăci, hore ori şezători.
„Tare mândru mai era pe vremuri! Cântam ce ne cereau oamenii, că le ştiam cam pe tăte. Şi le cântam şi la ureche, piano, aşe, cu vioara, şi ceialalţi companiau frumos, şi-ţi puneau bani în arc şi petreceam. Nu era atâta gălăjie ca acuma, era o muzică mai plăcută. Şi cântam tot timpul. Da' eram obişnuiţi. Cât somn mai dormeam şi când cântam, că ştiem pe de rost cum să margă dejetele”, ne-a povestit unul dintre eroii zilei.
Foarte fain, tataie, păcat că vremurile s-au schimbat, la fel ca şi oamenii...

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012