Căutare
Ro I En      
 
 

Ansambluri
Ansambluri folclorice de cântece și dansuri
Ansambluri folclorice
Formații de dansuri
Formații de jocuri bătrânești
Grupuri folclorice tradiționale
Ansamblul profesionist "DOR ROMÂNESC"
Componenţă (A-C)
Componenţă (D-F)
Componenţă (G-M)
Componenţă (P-Z)
Calendar Activități
Rapsozi populari
Valeria Peter Predescu
Articole din presă
Mai 2015
Septembrie 2013
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Octombrie 2015
August 2015
Noiembrie 2015
Iunie 2015
Aprilie 2015
Septembrie 2015
Decembrie 2015
2016
          Mai
          August
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Folclor > Articole din presă > Septembrie 2015

Septembrie 2015


,,Manifest. Zadia” - un spectacol de Cartea Recordurilor, dar...

Cotidianul Mesagerul - Vin, 25/09/2015 - 09:51 | Victor STIR

Într-o conferință de presă la Centrul Județean pentru Cultură, directorul, dr. Gavril Țărmure, a prezentat bogatul program cultural următor al instituției pe care o conduce. Neîndoielnic, cel mai spectaculos eveniment va fi ,,Manifest. Zadia”, care va avea loc în 29 septembrie, de la ora 20.00, pe stadionul ,,Jean Pădureanu”. Potrivit dr. Țărmure, uriașa colecție de 2500 de zadii, purtate de 1250 de fete, vor fi în centru atenției în cadrul happening-ului care se va petrece pe stadion, pe muzica trupei ,,Sensor”. Intenția mai veche de organizare a comportat o amânare, ajungându-se la colaborarea cu Inspectoratul Școlar Județean, în ce însemnează găsirea fetelor din Bistrița, Năsăud, Sângeorz-Băi, Livezile, Prundu-Bârgăului care să îmbrace zadiile. Referindu-se la cele 2.500 de zadii, directorul Țărmure a spus: ,,... provin din diferite zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud. Unele sunt vechi de aproape 200 de ani, altele, mai noi, sunt aproape kitchoase; ce-i drept, mai puţine, dar există şi din această categorie. Toate au fost făcute de câte o persoană, nu au fost confecţionate în serie și de aceea, sunt valoroase fiindcă fiecare în parte e un unicat. Nu s-a făcut nimic la comandă. Fiecare a fost făcută după priceperea sau sensibilitatea persoanei respective care a încercat să-şi pună acolo toată gingăşia, tandreţea şi îndemânarea ei.” Temerea organizatorului a fost că nepuse în valoare, vor fi date uitării. Posibilitățile de a fi expuse altfel sunt excluse, deoarece ar putea forma o bandă lungă de 2,5 km și lată de 40 cm, practic imposibil de vizitat.
La conferinţa de presă, a participat și regizoarea evenimentului Mihaela Panainte, pe care zadiile au trimis-o cu gândul la lucrările pictorului Ţuculescu, influenţat de scoarţele din zona Craiovei. Interesul regizoarei s-a concentrat asupra ,,structurii geometrice, de linii” a zadiilor, asupra ritmului care nu este unul tradițional deși amintește de acesta. ,,...vrem să creăm nişte tablouri vivante din punct de vedere cromatic cu cele 1250 de fete... Eu cred că trebuie să repunem într-un alt context aceste obiecte care au o anumită memorie”, a mai spus Mihaela Panainte.
Spectacolul va dura 40-50 de minute și intenția organizatorilor de a crea un eveniment de Cartea Recordurilor a eșuat, din cauză că nu este înregistrat un eveniment similar, al cărui număr de participanți să fie depășit de evenimentul de la Bistrița.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012