Căutare
Ro I En      
 
 

Ansambluri
Ansambluri folclorice de cântece și dansuri
Ansambluri folclorice
Formații de dansuri
Formații de jocuri bătrânești
Grupuri folclorice tradiționale
Ansamblul profesionist "DOR ROMÂNESC"
Componenţă (A-C)
Componenţă (D-F)
Componenţă (G-M)
Componenţă (P-Z)
Calendar Activități
Rapsozi populari
Valeria Peter Predescu
Articole din presă
Mai 2015
Septembrie 2013
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Octombrie 2015
August 2015
Noiembrie 2015
Iunie 2015
Aprilie 2015
Septembrie 2015
Decembrie 2015
2016
          Mai
          August
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Folclor > Articole din presă > Noiembrie 2015

Noiembrie 2015


Toamna Bârgăuană, cântec, joc şi voie bună

Cotidianul Răsunetul - Mar, 11/17/2015 - 15:40
Menuţ Maximinian

Primăria şi Consiliul Local Prundu Bârgăului, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură, au organizat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Toamna Bârgăuană”. Manifestarea, ce s-a derulat pe scena Căminului Cultural Prundu Bârgăului a fost coordonată de directorul instituţiei, Ioana Suciu, iar din partea CJC, de maestrul coregraf Ioan Simionca. Susţinută de primarul Doru Crişan, prezent la manifestare, ediţia din acest an a debutat cu Ansamblul folcloric „Doina Dorului”, din Vatra Dornei, care au prezentat atât cântece cât şi suite de dansuri din Bucovina, Moldova şi Oaş. Un punct aparte l-a constituit momentul prezentat de soprana Cristina Bălan şi pianista Lavinia Cigu. Ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului”, condus de Ioana Suciu, dirijor Dumitru Ciupa, instructor Valentin Ciurea, a prezentat dansuri de pe Valea Bârgăului, dar şi de pe Şieu şi Someş, precum şi un obicei de nuntă, în cadrul căruia a fost prezentă şi celebra găină adusă de Ioana Monda. Solistele vocale Maria şi Andreea Pavelean, Florina Bălan, Ioana Monda, alături de maestrul Dumitru Ciupa la taragot, au întregit atmosfera de sărbătoare şi petrecerea care a marcat Lăsatul Secului la Prundu Bârgăului.

Articol
A zecea „Pană de Păun”, disputată de 22 de concurenţi

Cotidianul Mesagerul - Joi, 19/11/2015 - 09:18 | Victor STIR

În sala de festivităţi a Cercului Militar Bistriţa a început miercuri, la ora 18.00, cea de a X-a ediţie a Festivalului Naţional „Pană de Păun”, în prezenţa primarului Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu, a managerului Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, cuvântul de bun venit fiind adresat celor prezenţi de iniţiatorul şi preşedintele festivalului, artistul Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. În semn de apreciere, primarul le-a dăruit membrilor juriului struţul şi câte o ţiglă patinată de vreme de pe Biserica Evanghelică, simboluri ale municipiului.
A urmat concursul de interpretare, la care au luat parte nu mai puţin de 22 de concurenţi din diverse zone ale ţării, acompaniaţi de orchestra „Dor Românesc”, a Centrului Judeţean pentru Cultură, avându-l la baghetă pe maestrul Ştefan Cigu. Bistriţenii prezenţi au beneficiat de un amplu şir de recitaluri, susţinute de Ovidiu Barteş, Grupul folcloric „Valeria Peter Predescu”, soliştii consacraţi ai Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”: Matilda Pascal Cojocăriţa, Ioan Dordoi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Felix Gălan, Anuţa Motofelea, de asemenea, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Cristina Retegan şi Veronica Bălan.
În cea de a doua zi a festivalului, joi, de la ora 18.00 va avea loc gala laureaţilor, urmată de recitalurile câştigătorilor edițiilor anterioare: Eugenia Horoba, Violeta Sas, Romina Nemeş, Paul Ananie, Radu Lazăr, Lenuţa Filipoi, Lavinia Chifor, Cristina Bugnar, Anamaria Marti, de asemenea, ale invitaților speciali: Mariana Deac, Leontin Ciucur, Claudia Torop şi Călin Brătianu.
De remarcat prezenţa numeroasă a publicului, care justifică cu prisosinţă organizarea festivalului ,,Pană de Păun” la Bistriţa.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012