Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > Noiembrie 2013

Noiembrie 2013


Un regal muzical, la două viori colorate, cu Alexandru Tomescu şi Pavel Sporcl

Cotidianul Răsunteul
Lun, 11/04/2013 - 12:15
Ioan Lazăr

Un concert extraordinar, o delectare a sufletului, un recital de „zile mari”, o provocare şi un cadou pentru publicul bistriţean, care a fost prezent la Sinagoga din Bistriţa, duminică seara, la evoluţia formidabilă a doi violonişti plini de efervescenţă, două valori mondiale, într-un turneu unicat, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe – Alexandru Tomescu şi Pavel Sporcl.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Excelenţei Sale, domnul Jiří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România, a mai multor oficialităţi ai administraţiei publice locale, diverse personalităţi din mediul cultural şi educaţional şi, nu în ultimul rând, de un numeros public.
Concertul a debutat cu intonarea la cele două viori a imnului naţional al Republicii Cehe şi al României. În programul serii au fost mai apoi incluse lucrări pentru vioară solo şi două viori de autori ca Dan Dediu, Eugène Ysaÿe, Niccolò Paganini şi Georg Friedrich Händel.
Pavel Sporcl a cântat la o vioară albastră, iar Alexandru Tomescu la o vioară care poartă amprenta lui Silvian Rusu, de culoare verde, special pentru această ocazie, două instrumente nonconformiste.
Alexandru Tomescu s-a dovedit a fi un om al provocărilor, fiind în topul interpreţilor de renume internaţional, iar Pavel Sporcl este catalogat de presa din Cehia drept „acel tip de talent care se naşte, probabil, o dată la o sută de ani”.
Evenimentul s-a înscris în seria de recitaluri pe care cei doi violonişti le-au susţinut în mai multe oraşe din ţară, marcând totodată şi deschiderea Festivalul Cultural „NOSA 1264”, organizat de Primăria municipiului Bistriţa.
În închiderea concertului, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a mulţumit soliştilor pentru interpretarea de excepţie şi a oferit acestora, în semn de preţuire, câte un albumul jubiliar „Biserica Evanghelică Bistriţa, 450 de ani” şi mascota oraşului.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012