Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > Octombrie 2015

Octombrie 2015


Ansamblul Napocelli, cu opt violoncele, într-un concert extraordinar

Cotidianul Răsunetul
10/22/2015 - 15:26
Ioan Lazăr

Un eveniment de o sensibilitate aparte a avut loc la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în organizarea CJ BN, CJC BN, în parteneriat cu Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa, unde în prezenţa unui public avizat şi doritor de muzică bună, a evoluat, cu profesionalism, cunoscutul Ansamblul Napocelli, format din 8 violoncele, în care cei opt violoncelişti au susţinut un concert extraordinar, fiind răsplătiţi, la scenă deschisă, cu ropote de aplauze.
Au evoluat artiştii profesionişti Emeric Kostyak, Attila Szekely, Filip Papa, Levente Nagy, Attila Szabo, Andras Vilhelem, Elod Kostyak şi Kristof Jakabffy, care au interpretat lucrări de Bela Bartok, George Enescu, Antonin Dvorak, Sigismund Toduţă, Daniel van Goens, Frederic Chopin, Julius Klengel, Jan Sibelius, Camille Sai, Alexandr Ariutiunian, Paul Mc Cartney şi Constantin Dumitrescu, cu o sensibilitate deosebită, acurateţe şi armonie deosebite, spre încântarea sufletului şi a inimii.
A fost o seară de mare sensibilitate şi de magie muzicală, de spiritualitate, de o încărcătură emoţională aparte.

Articol
Ada Milea şi Alexander Bălănescu, în recital la Sinagogă

Cotidianul Răsunetul Lun, 10/12/2015 - 13:03 Ioan Lazăr
Un eveniment organizat de CJC BN şi Fundaţcia Societatea de Concerte Bistriţa, în care au evoluat doi artişti consacraţi – Ada Milea (voce şi chitară) şi Alexander Bălănescu (vioară) – care au oferit numerosului public un superconcert sub sigla Recital Ada Milea şi Alexander Bălănescu.
Au fost interpretate compoziţii proprii, pe versuri ale poeţilor clasici şi contemporani.
Publicul tânăr a savurat cu multă plăcere şi senzualitate repertoriul divers abordat de cei doi artişti cunoscuţi, răsplătindu-i cu îndelungi aplauze.
A fost o seară şi o activitate pentru tineri, pentru suflet şi auz, cu multă muzică şi versuri de calitate.

Articol
Un recital de zile mari „Bach Vibes”

Cotidianul Răsunetul Mie, 10/07/2015 - 10:40 Ioan Lazăr
Manifestările dedicate BisFest, desfăşurate la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa şi organizate de CJ BN, CJC BN şi Societatea de Concerte Bistriţa s-au încheiat în seara zilei de 5 octombrie, prin concertul cameral intitulat Recital „Bach Vibes”, susţinut de profesioniştii artişti Alexandru Anastasiu şi Trio Grave, formaţie alcătuită din Alexandru Anastasiu la vibrafon, Andrei Vasile – violă, Mircea Marian – violoncel şi Daniel Dumitrana – contrabas.
În deschiderea evenimentului a făcut o pertinentă prezentare a artiştilor invitaţi şi a repertoriului abordat prof. dr. Gavril Ţărmure – director CJC BN, cu exemplificări şi argumente, în prezenţa unui public iubitor de muzică cultă.
Cunoscutul şi apreciatul artist Alexandru Anastasiu a susţinut, la vibrafon, un recital de excepţie, din muzica celebrului Bach, cu o claritate şi o armonie muzicală, o prelucrare personală deosebite, adaptate instrumentului său. Unele piese au fost interpretate şi împreună cu grupul „Trio Grave”, într-o manieră specifică acestui gen muzical, culegând ropote de aplauze la scenă deschisă.
Finalul finalului a constat într-un concert Etno-Jazz Mario&the Teacher, susţinut de Mario Florescu – percuţie şi Radu Rotaru – pian, o îmbinare inedită a două stiluri de muzică etno şi jazz.
BisFest-ul bistriţea a fost o manifestare culturală-muzicală de calitate a toamnei la Bistriţa!

Articol
Carmina Burana, feerie

Cotidianul Răsunetul - Lun, 10/05/2015 - 14:46
Menuţ Maximinian

În cadrul Festivalului care timp de o săptămână a adus la Bistriţa evenimente culturale pe gustul tuturor celor care iubesc calitatea, BisFest, un punct aparte l-a constituit concertul vocal-simfonic Carmina Burana de Karl Orff, susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi Corul Filarmonicii Transilvania. Sub bagheta dirijorului Romeo Râmbu, partea instrumentală a fost însoţită de vocile corului dirijat de Cornel Groza şi de soprana Valentina Mărgăraş, tenorul Liviu Iftene şi baritonul Adrian Mărcan.
Biserica Evanghelică afost gazdă bună şi de această dată, printre cei care au audiat spectacolul numărându-se primarul Ovidiu Creţu şi directorul Festivalului, Gavril Ţărmure. Pentru acest eveniment s-au reunit artişti de la Filarmonică, Opera Română şi Opera Maghiară din Cluj-Napoca.
Un concert apreciat şi aplaudat de mulţimea de bistriţeni.

Articol
Nicolas Simion şi Ciprian Pop, sub armonii de jazz

Cotidianul Mesagerul - Lun, 05/10/2015 - 10:34 | Victor STIR

Duminică, de la ora 20.00, la Sinagogă a avut loc un recital de jazz susţinut de Nicolas Simion (saxofonist, pianist), care-şi desfăşoară cariera în Germania şi este un prolific compozitor şi interpret, având şi o carieră didactică la mai multe şcoli din Koln, unde locuieşte, după cum l-a prezentat managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure.
Ciprian Pop este chitarist de jazz, originar din Bistriţa, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, fiind apreciat şi solicitat pentru colaborări de către artişti de jazz, dintre care îi numim pe Sorin Romanescu, Luiza Zan, Vlad Popescu, Cristi Soleanu, Mircea Tiberian etc.
Cei doi au cântat jazz românesc, din care nu putea lipsi Johnny Răducanu, cu melodii cunoscute ca standard în repertoriul de jazz, şi compoziţii semnate de Nicolas Simion pe numărul mare de compact-discuri apărute.
Publicul, numeros, s-a dovedit atent, receptiv, fapt îmbucurător pentru nivelul cultural al municipiului.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012