Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > August 2015

August 2015


Un excelent şi captivant concert – „In Fusion Trio” din Ungaria

Cotidianul Răsunetul - Mar, 08/25/2015 - 13:25

O trupă de elită, de superprofesionişti în arta muzicii, absolvenţi ai Academiei de Muzică din Ungaria, alcătuită din cunoscuţii, recunoscuţii şi apreciaţii artişti profesionişti Farkas Izsak – vioară electrică, Simko-Varnagy Mihaly – violoncel electric, Weis Nandor la percuţie electrică şi voce, au susţinut un recital de mare clasă şi de o acurateţe muzicală desăvârşită, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în 24 august a.c., în faţa unui public avizat şi care i-a aplaudat frenetic pentru repertoriul şi stilul abordat de interpretare.
Valoarea formaţiei a fost prezentată de către referentul de la CJC BN, Dalma Szekely, scoţând în evidenţă calităţile trupei.
De menţionat faptul că cei trei aşi ai muzicii instrumentale au abordat temele muzicii clasice într-o manieră pop, modernă, fapt care a electrizat asistenţa.
A fost o seară de un regal muzical de înaltă ţinută spirituală şi de o sensibilitate aparte.

Articol
Muzică din filme celebre, cu Noua Orchestră Transilvană, la Biserica Evanghelică

Cotidianul Răsunetul - Lun, 08/24/2015 - 12:33

Biserica Evanghelică a fost gazda unui concert susţinut de Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Romeo Râmbu, în cadrul unui eveniment dedicat sărbătorii Bistriţei. În discursul său, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a vorbit despre frumuseţea evenimentului la care sunt părtaşi bistriţenii, dar şi invitaţii veniţi la Târgul Mare al Bistriţei din oraşele înfrăţite, cu muzică din filme celebre. Noua Orchestră Transilvană a avut în program: Carl Strommen- Salute to the Cinema, Andrew Lloyd Weber – Don’t cry for me Argentina, Previte/Denicola/Markowity – Dirty Dancing, James Horner – Hollywood Blockbusters, Ennio Morricone – Gabriel’s Oboe, Fritz Kreisler – Liebesleid, Liebesfreud, Schon Rosmarin, John William – Superman March, Bob Lowden – Remembering The Beatles, Andrew Lloyd – Memory, Hans Zimmer – The Gladiator, Klaus Badelt – Pirates of the Caribbean, The Ricketts – „Satchmo”, a tribute to Luis Amstrong.
Invitat de onoare a fost Remus Râmbu, student la Viena, câştigător a numeroase premii internaţionale, care a adus în faţa bistriţenilor piese din repertoriul lui Fritz Kreisler.
Manifestările au continuat cu „Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice” cu prezentarea a 30 de ţinute de epocă, cu jocuri de foc şi efecte speciale, dar şi cu un miniconcert susţinut de Liceul de Muzică „Tudor Jarda”.

Articol
Concert de muzică de cameră, la Sinagogă

Cotidianul Răasunetul - Vin, 08/21/2015 - 15:17 Ioan Lazăr

Cu prilejil Târgului Mare al Bistriţei, Primăria Municipiului Bistriţa, CCM „George Coşbuc” Bistriţa, Societatea de Concerte Bisatriţa, Comunitatea Evreilor din Bistriţa, având partener CJC B-N au organizat un deosebit şi sensibil „Concert de muzică de cameră” la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în 20.08 a.c., la c are au participat un public meloman, avizat şi o delegaţie din Israel, din oraşul Rehovot, condusă de viceprimarul Yaniv Markovitz, venită la Bistriţa pentru a se înfrăţi cu municipiul nostru.
Despre semnificaţia evenimentului şi importanţa acestui eveniment şi act artistic deosebit au vorbit, cu argumente şi exemplificări, reprezentantul comunităţii evreieşti din Bistriţa, membrii delegaţiei din Israel şi viceprimarul municipiului Bistriţa – Avram George, subliniindu-se legăturile de prietenie existente şi intenţia de a amplifica într-un mod benefic ambelor părţi.
Prof.dr. Gavril Ţărmure, director CJC B-N, a subliniat importanţa relaţiilor culturale şi a faptului că între români şi evreii din Bistriţa există o conlucrare deosebită, inclusiv prin faptul că s-a pus la dispoziţie Sinagoga în scopul promovării culturii. Totodată i-a prezentat pe cei doi valoroşi protagonişti ai Concertului de muzică de cameră, artiştii profesionişti Claudiu Hontilă – vioară şi Lucian Dusa – pian, care au avut în program piese celebre, inclusiv melodii evreieşti – Der rebbe elemelech, Oif pripitchik, T`fila, Tumbalalaika etc. şi care au încântat asistenţa prin calitatea şi muzicalitatea interpretării.

Articol
InFusion în turneu la Bistriţa

Cotidianul Răsunetul - Vin, 08/21/2015 - 13:20

InFusion Trio a luat fiinţă în anul 2011, fiind singura trupă looper din Ungaria a cărei membri, toţi muzicieni profesionişti, practică deopotrivă muzica clasică şi muzica uşoară.
Membrii formaţiei:

FARKAS Izsák – vioară electronică
Izsák a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta în anul 2010. Cântă la vioară electronică din anul 2005. În prezent joacă rolul principal în piesa Scripcarul pe acoperiş, la Vígszínház în Budapesta şi este membru a mai multor formaţii de jazz, rock şi crossover.

SIMKÓ-VÁRNAGY Mihály – violoncel electronic
A absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc, în anul 2005, la violoncel, apoi a studiat chitară bas la Şcoala de Jazz din Kőbánya. Din 2006 este şef de partidă violoncel în cadrul Orchestrei Simfonice Dohnányi Ernő, fiind şi membru în mai multe formaţii de jazz, rock şi crossover. La campionatul mondial Roland Loop, ediţia din anul 2011 a obţinut locul 2 la finala etapei est-europene.

WEISZ Nándor – percuţie electronică, voce
Nánci a absolvit Academia de Muzică din München în anul 2000, la percuţie, şi de atunci este membru al Orchestrei Filarmonicii Naţionale Maghiare. Din 2004 este preocupat şi de compoziţie, muzică electronică, fiind membru în mai multe formaţii de jazz, folk şi pop.

În martie 2015 a apărut primul album al formaţiei (Loop Me Up) care cuprinde compoziţii proprii, dar şi prelucrări de folclor. În turneul din România vor prezenta acest album, dar şi cele mai mari hituri din ultimii ani, ca Maroon5, Calvin Harris, John Newman sau Daft Punk.

Datele şi locaţiile concertelor din România:
23 august, scena New York – Zilele Maghiare din Cluj
24 august, Sinagoga din Bistriţa
26 august, Teleki Téka – Vâltoarea Mureşeană, Tîrgu-Mureş
27 august, Papa la Soni – Vama Sub Lumini de Oscar, Vama Veche
28 august, Festivalul Rowmania, Tulcea

Articol
Concert final la Cursul de Vară pentru Flaut

Cotidianul Răsunetul - Mie, 08/05/2015 - 12:54 Ioan Lazăr

Un concert final al cursanţilor participanţi la Cursul de Vară pentru Flaut, desfăşurat în perioada 25 iulie – 4 august a.c., la Bistriţa, a avut loc la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, la care au participat spectatori avizaţi în domeniu, profesori şi cursanţii care au evoluat într-o manieră deosebită.
Aflat la ediţia a X-a, evenimentul s-a desfăşurat sub egida CJC B-N, Societatea de Concerte Bistriţa, Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, Muzi Cult şi s-a constituit într-o adevărată şcoală de flaut pentru cursanţi, care şi-au desăvârşit tainele flautului.
Prestigioşi profesori au predat cursuri profesionale, de o înaltă acurateţe şi profesionism, colectivul fiind format din Ana Oltean Zehnder din Berna, Mihaela Anica din Bucureşti şi care predă şi la Viena, Vasile Gocan din Cluj-Napoca, Matei Ioachimescu din Bucureşti şi care predă şi la Viena, acompaniamentul fiind asigurat de experimentatul Marius Popescu din Cluj-Napoca.
Sub genericul „O sută de minute de muzică!” s-au desfăşurat o suită de concerte în cadrul cursului debutând cu Cvartetul de flaute „Flute Cle” în cadrul concertului de deschidere, urmat de Concertul profesorilor invitaţi şi un Pre-concert al participanţilor.
A fost o activitate intensă şi o seară de un regal deosebit de flaut.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012