Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > Mai 2015

Mai 2015


Horia Mihail, în turneu extraordinar cu pianul călător

Cotidianul Răsunetul - Joi, 05/21/2015 - 12:25 Ioan Lazăr

În organizarea CJ BN şi a CJC BN a avut loc, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în 20 mai, începând cu ora 20.00, un eveniment artistic de o sensibilitate aparte, cu o conotaţie şi o semnificaţie majoră în lumea muzicii clasice contemporane, prin evoluţia marelui şi recunoscutului pianist român Horia Mihail, într-un concert superb, care face parte din turneul extraordinar al pianistului prin România, fiind însoţit de „un pian călător”, acolo unde nu se găseşte acest minunat instrument, în sălile în care trebuie să susţină concertele.
În debutul evenimentului, prof. dr. Gavril Ţărmure, director CJC BN, a făcut o pertinentă prezentare a artistului profesionist, cu exemplificări, cât şi a repertoriului abordat de acesta, de mare clasă.
În faţa publicului avizat, desăvârşitul artist profesionist Horia Mihail a susţinut un captivant şi încântător recital de pian, cu piese din marii compozitori ai omenirii, fiind aplaudat la scenă deschisă.
A fost o seară de o mare şi vibrantă spiritualitate, de încântare a sufletului şi a inimii.

Articol
Regal de muzică – Enescu Experience – cu Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz

Cotidianul Răsunetul - Mie, 05/20/2015 - 13:09 Ioan Lazăr

În faţa unei săli neîncăpătoare pentru acest act cultural impresionant, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa a avut loc un superb regal de muzică clasică contemporană, desfăşurat sub denumirea „Enescu Experience, Turneu Internaţional Stradivarius 2015”, unde cei doi artişti profesionişti străluciţi şi cotaţi ca cei mai valoroşi în domeniu – celebrul şi recunoscutul violonist Alexandru Tomescu, o somitate în domeniu, cât şi apreciatul şi cunoscutul pianist rus Eduard Kunz - au susţinut un emoţionant, valoros, de o sensibilitate aparte şi de o calitate impecabilă, concert cu piesele magnifice a marelui compozitor român George Enescu, un titan al muzicii clasice universale.
În deschiderea elegantului şi valorosului eveniment, pentru bistriţeni şi nu numai, a susţinut un speache prof. dr. Gavril Ţărmure, director CJC BN, care a făcut o prezentare laborioasă a celor doi artişti profesionişti, desăvârşiţi, cât şi prestigiosul repertoriu pe care îl abordează în faţa unui numeros public avizat în domeniu şi consumator de muzică clasică.
Au evoluat, în faţa publicului, care i-au aplaudat frenetic la scenă deschisă, Alexandru Tomescu, care este omul pentru care muzica nu are limite, poate susţine concerte maraton şi poate îmblânzi orice formă de muzică.
Vioara Stradivarius a făcut să vibreze toate corzile inimii celor prezenţi la un regal muzical şi o seară magică pentru suflet.

Articol
Muzica franceză pe scena Sinagogii Bistriţa

Cotidianul Răsunetul - Joi, 05/14/2015 - 15:24 Ioan Lazăr

O sensibilă „Seară de muzică franceză” a fost organizată de Primăria municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” Bistriţa, Societatea de Concerte Bistriţa, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură BN, în 13 mai, începând cu ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa, la care a participat un numeros public avizat şi doritor de valoroasa şi sensibila muzică franceză.
În deschiderea evenimentului a vorbit, cu argumente şi exemplificări, prof. dr. Gavril Ţărmure – directorul CJC BN, care a scos în evidenţă valoarea artiştilor şi a repertoriului abordat, care sunt profesionişti desăvârşiţi, iar Ioan Bogdan Ştefănescu cântă la un flaut din aur masiv, construit în Japonia.
Au evoluat, cu profesionism şi cu multă dăruire, implicare în eveniment, artiştii profesionişti Ioan Bogdan Ştefănescu – la flaut, Doru Roman – la percuţie şi Sorin Petrescu – la pian, un trio care a încântat asistenţa.
Au fost interpretate piese în program aparţinând lui Jean Philippe Ramean – Tamburina şi Găina, Charles Bizet – Farandale, Camille Saint Saens - Patru piese din „Carnavalul animalelor”, Claude Debussy – Claire de lune, Maurice Ravel – Le jardin feerique etc.
A fost o seară de încântare a sufletului şi auzului.

Articol
De Ziua Israelului – Concert de muzică de cameră

Cotidianul Răsunetul - Vin, 05/08/2015 - 12:32 Ioan Lazăr

În organizarea Consiliului Judeţean BN şi a Centrului Judeţean pentru Cultură BN, a avut loc, la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, un superb concert de muzică de cameră, în 7 mai, începând cu ora 19.00, dedicat Zilei statului Israel, care-şi sărbătoreşte independenţa în această zi, susţinut de mari artişti consacraţi şi recunoscuţi pe scenele naţionale şi internaţionale – Remus Manoleanu – la pian, Bianca Manoleanu – soprană şi George Crăşnaru – tenor.
În deschiderea frumosului eveniment, au vorbit, cu argumente, despre semnificaţia zilei, valoarea artiştilor profesionişti şi a repertoriului abordat, prof. dr. Gavril Ţărmure – director CJC BN, Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bistriţa, care a prezentat un scurt istoric al formării statului Israel, cât şi evoluţia lui în timp.
A urmat proiecţia unui film de 14 minute, realizat în Israel, referitor la pregătirile pe care le fac tinerii pentru sărbătorirea Zilei Israelului, printr-un dans specific, intitulat „Hora”.
Evoluţia tenorului George Crăşnaru, a sopranei Bianca Manoleanu şi a pianistului Remus Manoleanu a încântat numeroasa asistenţă avizată în acest gen muzical, partaner al evenimentului fiind Societatea de Concerte Bistriţa.
Au fost abordate piese de R. Paladi, Th. Grigoriu, Dan Voiculescu, G. Enescu, R. Schumann şi M. Ravel.
O seară de încântare sufletească şi de mare ţinută artistică.

Articol
Magistral, pianistul Horia Mihail a împărtăşit cu bistriţenii muzica pe care o iubește

Cotidianul Mesagerul - Joi, 21/05/2015 - 12:47 | Victor STIR

Săptămâna muzicală fastă dedicată lui Constantin Pavel l-a avut ca invitat, miercuri seară, la Sinagogă, pe pianistul Horia Mihail, prezentat de managerul Centrului Județean pentru Cultură, dr. Gavril Țărmure, ca fiind unul dintre cei mai importanți pianiști români, cu o remarcabilă carieră internațională.
Brașovean la origine, fost profesor universitar în SUA, artistul Horia Mihail a derulat o activitate prodigioasă până la această dată, cel mai recent proiect național fiind a cincea ediţie a turneului „Pianul călător”, proiect iniţiat de „Radio România” și încheiat la Bistrița, după zeci de concerte.
Artistul a manifestat disponibilitate pentru dialog cu publicul, rostind scurte, dar dense prezentări ale pieselor din program, compoziții de Brahms, Liszt, Schumann şi Rachmaninov. Este muzica pe care o iubește și îi face foarte mare plăcere să o cânte. Artistul a demonstrat bucuria împărtășirii muzicii preferate cu publicul nu numai avid de stilistica interpretativă a lui Horia Mihail, ci şi receptiv, prezent în miracolul oficiat cu gesturi din registrul sacralității spiritului.
Magistrală, interpretarea a adus imensă bucurie publicului, care l-a răsfățat cu aplauze, iar artistul, la rândul său, nu a fost zgârcit; deși obosit la final de turneu, a acordat două scurte piese „bonus”.

Articol
Alexei Nabioulin – recital la superlativ

Cotidianul Mesagerul - Mar, 19/05/2015 - 09:55 | Victor STIR

Marele pianist rus Alexei Nabioulin a susținut luni, la Sinagogă, un recital extraordinar dedicat lui Constantin Pavel, menit să le amintească bistrițenilor dăruirea cu care muzicianul născut la Bistrița Bârgăului, la sfârșitul secolului al XIX-lea, și-a pus energia în slujba culturii române.
În debutul recitalului, managerul Centrului Județean pentru Cultură, dr. Gavril Țărmure, a trecut în revistă cele mai importante date ale carierei pianistului Nabioulin, născut la Norilsk, în Rusia. A început să studieze pianul la vârsta de cinci ani și a absolvit Conservatorul din Moscova în 1996. Dintre performanțele sale, amintim: Premiul III „Ceaikovski” - 1992, Premiul I la concursul „A Consagrade” din Terni - 1998, Premiul II „Ceaikovski” și altele. A cântat cu mari orchestre ale vremii noastre, iar din 2012 este profesor la Conservatorul din Moscova.
Bistrițenii au urmărit cu încântare programul pianistului Nabioulin, cuprinzând: Chopin – Ballada nr. 3 în la bemol major, op. 47; Chopin – Poloneza în fa minor, op. 44, Poloneza în la bemol major, op. 53 și Poloneza: fantezia în la bemol major, op. 61; Liszt – Ballada nr. 2, în si minor S.171; P.I. Ceaikovski – Piesele din op. 72, dintre care amintim „Berceuse”, „Tendresreproches”, „Meditation”.
Artistul a redat cu mare delicatețe pasajele nuanțate, melodioase, din Chopin, trecând apoi la impetuosul Liszt, și, în final, a parcurs cu atâta sensibilitate cele 12 compoziții din P.I. Ceaikovski. Pe lângă faptul că a acordat o piesă peste program, a vorbit și în limba română, pe care a învățat-o singur, după cum a mărturisit. Argumente în plus pentru aplauzele publicului, cucerit.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012