Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > Februarie 2015

Februarie 2015


Lecţie de muzică Soul la Sinagoga din Bistriţa

Cotidianul Răsunetul - Vin, 02/27/2015 - 15:18

Cultura urbană se impune tot mai mult şi tot mai des şi la Bistriţa.
Muzica soul, jazz new-yorkez, jazz aproape clasic cu sonuri din cântecele negro-spirituals ale interpreţilor de peste Ocean, de bună calitate, am ascultat şi joi, 26 februarie, împreună cu împătimiţii fani ai jazzului din urbea noastră.
Şi ne-am transpus cumva în cluburile şi sălile de jazz americane şi cu nostalgie am rememorat serile şi nopţile Clubului de Jazz de la Casa de Cultură din anii 80-90, Club de jazz ce ar trebui revitalizat în viitorul Palat al Culturii.
Pe scena generoasă a Sinagogii au urcat doi tineri şi viguroşi interpreţi de muzică soul – Soul Experience, o interpretă vocală de excepţie, cu inflexiuni grave în voce – Petra Acker şi pianistul de jazz din New York – Joel Holmes.
Repertoriul a fost bogat şi divers, pentru toate gusturile muzicale, pigmentat cu transpuneri folclorice româneşti inedite, o muzică de jazz de bună calitate, într-o interpretare de un profesionalism desăvârşit. Doi interpreţi de jazz de categorie muzicală supergrea.
Concertul a fost organizat şi susţinut financiar de Primăria Bistriţa, Centrul Municipal de Cultură „G. Coşbuc”, Societatea de Concerte Bistriţa în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură BN.
Fiind şi noi printre spectatorii răbdători, aşteptările ne-au fost răsplătite din plin cu muzică ieşită din tiparele obişnuitului, a locului comun, răsplătind prin armonii inedite, exotice, uneori europeano-americano- africane, un creuzet, amestec muzical, armonic al tradiţiilor muzicale ale raselor umane.
Târziu în noapte, în drumul spre casele zilelor viitoare, de ce ne revenea în memorie, obsesiv parcă, cântecele de jazz ale celebrilor oameni de jazz, cântăreaţa Areta Franklin şi pianistul Dave Ellington?!

Articol
Spectacol extraordinar Ada Milea &Friends!

Cotidianul Răsunetul - Mar, 02/24/2015 - 16:09
Alexandru Cristian Miloş

La Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa a avut loc un spectacol extraordinar susţinut de cantautoarea şi actriţa Ada Milea, alături de prietenii săi – Anca Hanu, Bobo Burlăcianu, Cristian Rigman. Spectacolul a fost organizat de Consiliul Judeţean BN, CJC BN, în parteneriat cu Clubul Rotary Bistriţa, Clubul NOSA Rotary şi Societatea de Concerte.
Într-o sală plină până la refuz, cu predominanţa elevilor de liceu, artiştii au încântat publicul cu cântece-bucăţi muzicale selecţionate din alte concerte susţinute, pline de comicării juvenile, într-un stil muzical direct, fără lenjerie intimă muzicală, tinerii spectatori făcând un cerc de 360 grade în jurul cântăreţilor, idoli de o clipă.
Ca de obicei, cuvântul de întâmpinare a fost rostit de către prof. dr. Gavril Ţărmure, manager al CJC BN.
Spectacolul, într-adevăr extraordinar, a fost un preambul, un vestibul al „căsătoriilor de o zi”, de sărbătoarea românească a Dragobetelui vestind apropierea iminentă a primăverii, a muzicii şi mai ales a iubirii!
Artista Ada Milea a mai putut fi vizionată de curând, pe postul naţional TV 2, la emisiunea „Omul cu chitara”, realizată de Ducu Bertzi.
O seară muzicală în care publicul tânăr a cântat şi a dansat pe hiturile ieşite din albumele tinereţii. În aceeaşi zi, artiştii au concertat la Năsăud.

Articol
Concert extraordinar Petra Acker şi Joel Holmes, la Bistriţa

Cotidianul Răsunetul - Mar, 02/24/2015 - 11:48

Născută în 1986 la Brașov, Petra Acker provine dintr-o familie de sași care i-au inspirat dragostea pentru muzică. Începând cu anul 2003, evoluează într-o serie de formații muzicale, mai întâi pe plan local, ulterior national. Din 2005, cu o voce și un stil caracteristic și inovator, infiinteaza si se integreaza in diverse proiecte de Jazz, Funk, Electro si Alternativ, ca “The Others”, “Tzuc & Petzi” si colaboraru cu muzicieni ca Michael Acker, Johnny King, Jimmy Cserkesz, Nicolas Simion,, Jak Neumann, Luiza Zan si multi altii. concentrandu-se în special pe compoziție. Propriul stil muzical îl vede ca o mixtiune echilibrata a influentelor muzicale si culturale carora s-a dedicat de-a lungul timpului si care au inspirat-o. Petra traiește prin muzică, fie inspirându-se din cultura altor popoare, fie din cele mai diverse experiențe de viață sau pur și simplu întâlniri cu oameni frumoși din care, printre altele, s-au născut colaborari cu muzicieni consacrati din țară și din străinătate.In Mai si Septembrie concerteaza cu Thomas Siffling Trio din Mannheim, in repertoriu piese proprii si compozitii comune. În octombrie 2014 în Viena, Petra a cântat alături de Elly Wright, o mare vocalistă internațională de jazz în cadrul uinui festival de Jazz organizat de aceasta impreuna cu ICR Viena si Bezirk 4.

Colaborările internaționale continuă cu un duo alături de Joel Holmes, un important pianist american de jazz, gospel și nu numai. De-a lungul timpului, Joel a primit numeroase distinctii, inclusiv două nominalizări Grammy, o medalie de aur NAACP, o mențiune in competiția John Lennon Songwriting și VH1 Song of the Year și a fost finalist al Independent Music Awards. A avut turnee în Europa, America de Nord și Sud, Asia, alături de artiști precum Roy Hargrove, Curtis Fuller, Terrace Blanchard, Gary Thomas, Jimmy Cobb, Roberta Gambarini, Azar Lawrence, Tim Warfield, Greg Osby, Tim Green, Butch Warren, Reggie Workman, Cecil Mcbee și mulți alții.
Colaborarea dintre Petra Acker si Joel Holmes aduce un suflu nou pe scena românească, ei urmând să interpreteze compoziții proprii și coveruri. Publicul este invitat la o adevărată călătorie în lumea muzicii de jazz, soul, gospel si nu numai, având ca ghizi vocea pătrunzătoare a Petrei și sunetele armonioase ale pianului lui Joel.

Articol
Opera lui Ceaikovski a „strălucit” pe scena Sinagogii din Bistriţa

Cotidianul Răsunetul - Vin, 02/20/2015 - 13:00
Ioan Lazăr

Un concert simfonic extraordinar, de o strălucire aparte, s-a desfăşurat la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în 19 februarie, începând cu ora 19.00, în faţa unei săli arhipline, ocupată de un public avizat, evenimentul fiind organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură BN.
Prezenţa masivă a spectatorilor, iubitori de muzică cultă de calitate, s-a datorat faptului că opera marelui şi recunoscutului compozitor celebru rus, Piotr Ilici Ceaikovski, a fost interpretată profesionist şi de o acurateţe impecabilă, de către recunoscuta, apreciata şi profesionista Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica Transilvania Cluj.
În deschiderea evenimentului, prof. dr. Gavril Ţărmure – director al CJC BN, a vorbit, cu argumente şi exemplificări, despre valoarea marelui compozitor rus – Ceaikovski, a creaţiei sale, valoarea instrumentiştilor de la Noua Orchestră Transilvană, inclusiv a cvartetului, performanţele şi profesionismul dirijorului Pedro Negrescu, aflat în plină ascensiune.
Sub bagheta valorosului dirijor Pedro Negrescu, au interpretat impecabil fragmente din opera Evgheni Oneghin, Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră op 33 şi celebra Simfonia a VI-a a „Patetica” în Si Minor op 74 alcătuită din Adagio – Allegro von tropoo, Allegro con grazia, Allegro molto vivace şi Adagio lamentoso.
Un public superentuziasmat a aplaudat, la scenă deschisă, evoluţia artiştilor profesionişti.
O seară de înaltă sensibilitate pentru suflet, minte şi inimă, o revelaţie a spiritului.

Articol
Un concert de zile mari, dedicat compozitorului Tudor Jarda

Cotidianul Răsunetul - Joi, 02/12/2015 - 15:11
Ioan Lazăr

În cadrul Zilelor Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, care se desfăşoară în perioada 11-13 februarie, orchestra de cameră a elevilor de la acest prestigios liceu a susţinut un splendid concert, de o acurateţe şi interpretare deosebite, cu piese valoroase, dând clasă multor asemenea orchestre, sub bagheta dirijorului prof. Cătălina Popa, un talent deosebit, o speranţă a muzicii culte şi un profesionist în a conduce o formaţie în arta dirijării şi, de ce nu, un dirijor care se va impune. Au cules ropote de aplauze pentru evoluţia lor.
Profesorii liceului au făcut o demonstraţie de forţă a valorii, talentului şi profesionalismului, interpretând piese consacrate: prof. Codruţ Cioarec – saxofon, prof. Cristian Lepădatu – pian, fost elev al liceului, Samuel Barani – bariton, prof. Ioan Curtuiuş – violoncel, prof. Gheorghe Cozma – oboi şi Mircea Borzoş Farcaş – clarinet.
Despre eveniment, valoarea şi importanţa marelui şi valorosului compozitor Tudor Jarda, patronul muzical al Liceului de Muzică din Bistriţa, au vorbit, cu argumente şi exemplificări, prof. Claudiu Şular – directorul liceului, prof. dr. Gavril Ţărmure – director CJC BN şi invitatul special la zilele şcolii, Pavel Jarda, fiul marelui compozitor, stabilit în Elveţia, sculptor de profesie, care s-a bucurat de primirea şi invitaţia făcută.
Au evoluat pe scenă invitaţii - formaţia Viu Grai din Cluj-Napoca, cu Adriana Berezovski – voce, Bogdan Boacă – chitară şi Pavel Jarda – tobe şi steag.
La finalul activităţii, cunoscuta formaţie „Sunetele Dacilor” din Cluj-Napoca, alcătuită din Pavel Jarda la tulnic, tobe şi steag, Florin Ştefan la nai şi liră, Călin Repciuc – chitară, zongoră şi Ada Lăstun – vioară au încântat publicul.
A fost o seară de delectare a sufletului şi de mare sensibilitate acustică.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012