Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > Noiembrie 2015

Noiembrie 2015


10 ediţii de concerte cu „SoNoRo Festival”

Cotidianul Răsunetul - Mar, 11/17/2015 - 13:36
Ioan Lazăr

O manifestare de o mare încărcătură spirituală şi de o sensibilitate aparte s-a desfăşurat la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa prin prezenţa pe scenă a unor artişti profesionişti de mare clasă din cadrul cunoscutei şi valoroasei formaţii SoNoRo Festival, care se află la ediţia a X-a, oferind de 10 ani muzică şi concerte de mare profesionalism.
SoNoRo Festival a efectuat un turneu în perioada 30.10-16.11.2015, în localităţile Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca şi la Bistriţa, unde au susţinut concerte de muzică clasică care s-au bucurat de aprecierea publicului spectator.
Acest deosebit eveniment s-a desfăşurat cu sprijinul Societăţii de Concerte Bistriţa, CJC BN şi CJ BN, la care a participat un public avizat, iar festivalul formaţiei SoNoRo, aflat la ediţie jubiliară, s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al preşedintelui României.
În deschiderea concertului a vorbit, cu argumente şi exemplificări, despre valoarea artiştilor profesionişti, a repertoriului abordat, cât şi importanţa şi semnificaţia turneului jubiliar, de 10 ediţii, prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul CJC BN, care a scos în evidenţă palmaresul şi valoarea intrinsecă a membrilor formaţiei.
Reprezentantul SoNoRo a apreciat calităţile manageriale ale directorului CJC BN, precizând că s-ar bucura să ajungă ministrul Culturii pentru implicarea în actul artistic al prof. dr. Gavil Ţărmure.
Deosebitul spectacol a cuprins în programul său piese de Francz Schubert (1797-1828) cu Uvertura pentru cvintet de coarde D13, Anton Arensky (1861-1906) cu Cvartet pentru vioară, violă şi două violoncele, op. 35 şi Arnold Schonberg (1874-1951) cu Noaptea transfigurată, op. 4.
Au susţinut un superb şi emoţionant recital artiştii profesionişti Anna Liisa Bezrodny – vioară, Philippe Graffin – vioară, Alissa Margulis – vioară, Christian Naş – violă, Răzvan Popovici – violă, Jan Erik Gustaffson – violoncel şi Valentin Răduţiu – violoncel, care au încântat asistenţa primind aplauze la scenă deschisă.
A fost o seară de magie muzicală clasică, de încântare a sufletului şi auzului.

Articol
Un Noiembrie Muzical cu Aristo quartet (NL) şi Etero Trio (NL)

Cotidianul Răsunetul - Vin, 11/13/2015 - 13:39
Ioan Lazăr

O manifestare de o sensibilitate aparte, cu un public avizat în acest gen de muzică, s-a desfăşurat la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, în cadrul manifestării „Noiembrie Muzical” organizată de CJ BN şi CJC BN, unde au evoluat două trupe de muzică clasică din NL.
Astfel, în prima parte a concertului au susţinut un spectacol de muzică Aristo quartet (NL) alcătuit din Evelient Jaspers – vioară, Dmitry Ivanov – vioară, Sylvain Dessane – violă şi Otto Bakker – violoncel.
În partea a doua a evenimentului au evoluat cu profesionalism Etero Trio (NL) format din Dimitr Astashka – vioară, Madeleine Stevens – clarinet şi Kasper Schonewille – pian, trupă care a încântat asistenţa.
Prin virtuozitatea, talentul şi modul de interpretare a repertoriului abordat, a fost o seară magică de muzică clasică.

Articol
Gavril Ţărmure, alături de cvartetul de jazz Elevation: Mare-i noaptea să nu dorm

Cotidianul Răsunetul - Joi, 11/12/2015 - 21:48

Cvartetul newyorkez de jazz Elevation, condus de pianistul de origine română Lucian Ban, își lansează la București pe 14 noiembrie, într-un turneu european, cel mai nou material discografic, "Songs from Afar", informează un comunicat ArCuB.

Noua apariție discografică este editată de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records, cu un suport major din partea Societății de Concerte Bistrița.

Alături de saxofonistul american Abraham Burton, de contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson și de invitatul lor special, violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri, albumul „Songs from Afar” încorporează cunoașterea profundă a jazzului modern cu extraordinara voce a cântărețului transilvănean Gavril Ţărmure, într-un program muzical cu o identitate unică, ce traversează continente și stiluri deopotrivă.

Mare-i noaptea să nu dorm / Da ce sa facă bietu’ somn / Că l-oi pune somn pe somn / Și-ntr-o noapte tăt îl dorm / Și l-oi pune tăt pe-o laltă / Și tăt l-oi dormi odată /

... sunt versurile unei extraordinare și străvechi doine din Transilvania cântată de Gavril Ţărmure în prima piesă de pe CD, unde aranjamentul pianistului Lucian Ban învăluie vocea în comentariul pasional al saxofonului și în acompaniamentul de jazz modal al grupului, care setează mood-ul întregului album.
Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012