Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > 2016 > Februarie

Februarie


Dirijorul Petronius Negrescu şi pianistul Csíky Boldiszár jr. l-au oferit publicului pe Maurice Ravel

Cotidianul Mesagerul
Lun, 22/02/2016 - 12:16 | Virgil RATIU

Într-un spectacol extraordinar, la Sinagoga din Bistriţa, în faţa unei săli devenite neîncăpătoare, faimosul compozitor Maurice Ravel (1875-1937) a fost împărtăşit publicului bistriţean, aşa cum acest public dedicat muzicii merita pe deplin. Un concert exclusiv Ravel.
De data aceasta, duminică seara, de la ora 19.00, Noua Orchestră Transilvană, în colaborare cu Filarmonica Transilvania din Cluj, a fost dirijată de Petronius Negrescu. Împreună au pregătit un program muzical special. Piedestalul pe care orchestra s-a ridicat a fost Concertul pentru Pian şi Orchestră în Sol Major. O lucrare remarcabilă, în care inovaţia muzicală a compozitorului Maurice Ravel aşează pentru întreaga lume un nou traseu, extrem de modern pentru anii 1929-1931. În acest concert se face demonstraţia că pianul este cel mai complex instrument de muzică. Pianistul Csíky Boldiszár jr. a avut o evoluţie excepţională.
În programul serii au mai fost abordate lucrările: „Pavana pentru o infantă defunctă”, „Mormântul lui Couperin”, o lucrare în şase părţi dedicată tinerilor soldaţi care s-au jertfit în Primul Război Mondial, şi s-a încheiat cu binecunoscuta creaţie raveliană „Bolero”, la fel, o construcţie muzicală considerată ba o rugăciune, ba o dorinţă trupească, care abundă de fierbinţeală şi imaginaţie, pe care, rând pe rând, instrumentele o pot releva.
Concertul, în realizarea sa, a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.

Articol
Recital de excepţie al pianistei Nicoleta Luca

Cotidianul Mesagerul
Dum, 14/02/2016 - 09:55 | Victor STIR

Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” şi Fundația „Societatea de Concerte” Bistrița au organizat sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Sinagogă, recitalul de pian susţinut de Nicoleta Luca.
Pianista Nicoleta Luca este ieşeancă şi are o solidă pregătire de specialitate la Academia de Muzică din Iaşi, apoi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A urmat cursurile de măiestrie ale pianistului german Wolfang Wagenhäuser în 1993, iar apoi s-a perfecţionat cu pianistul britanic Martin Hughes, profesor la Universität der Künste din Berlin, fiind unul dintre cei mai prestigioşi pianişti români.
În faţa sălii arhipline, artista Nicoleta Luca a cântat creaţii de Chopin, Schumann, Rachmaninov şi Ravel.
Artista a impresionat prin ţinuta sobră, prin interpretarea care sugera precizia redării partiturilor din care exultă muzicalitatea lui Chopin, însoţită de sensibilitatea discretă a pianistei, purtată de ,,fluidul” magic, bun conducător al artei, care a primit aplauze prelungite pentru un recital de excepţie, astfel perceput de public.

Articol
Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania, aplaudate la Bistriţa

Cotidianul Răsunetul - Lun, 02/22/2016 - 11:18
Alexandru Cristian Miloş

Celebrul compozitor francez impresionist a trăit între anii 1875-1937 şi s-a afirmat la început ca dirijor. După tipărirea Memetului antic pentru pian ni se descoperă o impresionantă lume sonoră cu rezonanţe folclorice. Ravel îşi orchestrează propriile lucrări pentru pian, multe dintre ele dansuri – Pavana, Valsul, Mormântul, dar şi ale confraţilor, vezi Tablourile dintr-o expoziţie de Musorgski.
Rene Dumesnil îi povestea lui M. Ravel că baletul pe care-l compusese în 1909, „Daphnis şi Cloe”, iar Ravel a ripostat – capodopera mea este... Bolero! Baleoro este un dans vechi popular, de secol XVIII, cu origine spaniolă, folosit de Chopin ori Weber ca un model ritmic persistent, compozitorul compunându-l în 53 de ani. Creat în 1928, Bolero-ul muzică de balet pentru orchestră în Do major. Un arăbesc melodic creşte în proporţii, nu prin volum, ci prin intrarea succesivă a celorlalte instrumente. Motivul muzical o menţine, reluându-se ca o mirare, ca o rugăminte, ca o dorinţă tot mai persistentă, tot mai profundă, filozofică.
Evenimentul muzical, desfăşurat duminică, 21 februarie, la Sinagoga din Bistriţa, a fost un concert simfonic aniversar – Maurice Ravel. Au evoluat în faţa unei săli arhipline pianistul clujean Csiky Boldizsar, acompaniat de Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania din Cluj, dirijor fiind apreciatul Petronius Negrescu.
Acţiunea a fost girată de către Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.
Artiştii şi lucrările muzicale au fost prezentate de prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul CJC BN. În program s-au interpretat lucrările muzicale: Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră, Pavană pentru o infantă şi defunctă şi Bolero.
Un concert aniversar sinfonic – Maurice Ravel, care va marca anul calendaristic muzical 2016, la Bistriţa!

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012