Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > 2016 > Martie

Martie


Eduard Kunz într-un recital extraordinar de pian, la Sinagogă

Cotidianul Răsunetul - Joi, 03/03/2016 - 11:55
Ioan Lazăr

În cadrul stagiunii muzicale 2015-2016 şi în deosebita organizare a CJ BN şi a CJC BN, având ca partener Societatea de Concerte Bistriţa, a avut loc un deosebit eveniment la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, unde celebrul şi arhicunoscutul pianist Eduard Kunz, din Rusia, a susţinut un recital extraordinar de pian de o factură aparte.
În prezenţa unui numeros public avizat, directorul CJC BN, prof. dr. Gavril Ţărmure, a vorbit, cu argumente, despre personalitatea şi valoarea artistului profesionist Eduard Kunz, cât şi valorosul repertoriu abordat, performanţele muzicale fiind difuzate pe cele mai importante posturi de muzică clasică ale lumii.
De o virtuozitate deosebită, recitalul susţinut de Eduard Kunz a fost o quintesenţă a muzicii romantice, reuşind să delecteze publicul cu miniaturi din creaţia chopiniană, bijuterii sonore de nespusă frumuseţe, care au încântat inimile, sufletele şi auzul spectatorilor, care l-au răsplătit cu aplauze la scenă deschisă pe valorosul instrumentist.
Programul a cuprins creaţii din Frederic Chopin – Preludiu op. 28, nr. 4, Mazurca op 17 nr. 4, Nocturna op. posth. în do diez minor, Vals op. 64 nr. 2, Vals op. Posth în mi minor şi Balada nr. 1 în sol minor, lucrări de Franz Schubert – Sonata op. 120 în La Major, 664, având 3 părţi şi compoziţii de Serghei Rahmaninov – 3 Momente muzicale op. 16.
A fost o seară de mare spiritualitate şi de încântare a auzului, de emoţii şi delectare, un act de cultură deosebit.

Articol
Eduard Kunz - regal de pian la Sinagogă

Cotidianul Mesagerul - Joi, 03/03/2016 - 14:06 | Victor STIR

În faţa sălii mari a Sinagogii pline de melomani bistriţeni, a cântat miercuri, de la ora 19.00, marele pianist rus Eduard Kunz, prezentat elogios, în debutul recitalului, de către managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure.
Artistul s-a născut la Omsk, în Siberia, la 30 octombrie 1980, într-o familie de etnici germani asimilați de ruși. A studiat la școala specială pentru copiii talentați ,,Gnessin” și la Conservatorul ,,Ceaikovski” din Moscova, debutând la 10 ani cu Filarmonica din Omsk. Socotit de BBC între primii zece pianiști din lume, Eduard Kunz a câștigat 13 premii I în concursuri de nivel mondial și a urmat cursuri de perfecționare cu mari maeștri muzicieni ai timpului, cântând pe cele mai mari scene ale lumii, de asemenea, este protagonistul unor înregistrări ale unor compoziții celebre, realizate de faimoase case de discuri. Este şi deținătorul unui premiu I al Concursului Internațional ,,George Enescu”.
Programul de la Bistrița a cuprins: Chopin - Prelude opus 28 Nr. 4, Mazurka opus 17 Nr. 4, Nocturna, Vals opus 64 Nr. 2, Balada Nr. 1; Schubert - Sonata op.120 D. 664 în A major; Rachmaninov - Musical moments op. 16 n 2/3/4.
Publicul a fost cucerit de măiestria artistului, care a pus stăpânire pe inimile celor prezenți, iar bistrițenii l-au răsplătit cu aplauze prelungite pe marele artist, care nu s-a lăsat mai prejos și a oferit ca bonus câteva piese scurte, interpretate cu agilitatea de magician și ținută regală. Se părea că nici artistul nu rezista să nu cânte în fața unui public atât de cald, de iubitor.
A fost o adevărată sărbătoare a sufletului.

Articol
20 de ani cu Societatea de Concerte Bistriţa. Shakespeare şi marea muzică, la Sinagogă

Cotidianul Răsunetul - Mie, 03/23/2016

Aniversând 400 de ani de la naşterea marelui scriitor şi gânditor englez şi al lumii – Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” – Palatul Culturii, Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi Fundaţia Societatea de Concerte Sinagoga din Bistriţa, un concert simfonic extraordinar.
Concertul care a marcat primii 20 de ani de activitate a Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa a fost deschis de scriitorii Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari care au celebrat Ziua internaţională a poeziei (21 martie) cu un mesaj din partea Pen Club Romania şi un micro recital de poezie susţinut de elevii care frecventează clubul de creative writing SubNord (profesor Dan Coman), la Centrul Judeţean pentru Cultură.
În faţa unei săli arhipline au evoluat, cu profesionalism, muzicienii şi instrumentiştii de valoare din ţară, renumiţi şi prezentaţi de directorul CJC BN, dr. Gavril Ţărmure, reuniţi în Noua Orchestră Transilvană, având ca dirijor pe Romeo Râmbu, iar ca solist pe violonistul Remus Râmbu.
Programul muzical, inspirat din opera „marelui Will”, a cuprins piese celebre semnate de Otto Nicolai – Uvertura „Nevestele vesele din Windsor”, Nicolo Paganini – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, Felix Mendelsshon Bartholdy – „Visul unei nopţi de vară”.
La Sinagoga din Bistriţa, parafrazând metaforic, am trăit visul unei nopţi de primăvară muzicală.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012