Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > 2016 > Mai

Mai


Sanem Kalfa şi George Dumitriu, într-un spectacol inedit, exotic

Cotidianul Mesagerul - Dum, 29/05/2016 - 11:09 | Victor STIR

Vineri, de la ora 19.00, pe scena Sinagogii, melomanilor bistriţeni le-a fost oferită prima parte a programului ,,Green Hours Jazz Fest”, de către Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Cultură, Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” şi Fundația Societatea de Concerte. Protagoniştii au fost doi muzicieni: tânăra Sanem Kalfa (Turcia) la voce, electronice, şi George Dumitriu din România, la chitară, violă şi electronice.
Sanem Kalfa este din oraşul Trabzon şi a făcut studii de muzică clasică, îndreptându-se apoi spre jazz şi începându-şi cariera de vocalist. A câştigat Concursul Internaţional de Jazz de la Montreux. George Dumitriu este băcăuan, a studiat în România, Olanda şi SUA; este multi-instrumentist, în prezent fiind profesor de chitară-jazz la Conservatorul din Amsterdam şi de improvizaţie violă la Conservatorul din Groningen.
Concertul a fost apreciat atât pentru repertoriu: muzică turcească, portugheză, italiană, braziliană, cât şi pentru calităţile vocale aparte ale solistei turce. Acompaniamentul lui George Dumitriu a dat pregnanţă improvizaţiei solistei, rotunjind magia măiestritei concepţii a spectacolului, amintind adesea de armonii exotice.

Articol
Alexei Nabioulin a concertat la Bistriţa

Cotidianul Mesagerul - Dum, 22/05/2016 - 09:31 | Virgil RATIU

Un pianist de excepţie, din Rusia. Cu pianul pe care îl poartă – în memorie, bineînţeles – Alexei Nabioulin a cutreierat cu concerte şi recitaluri întreaga lume, de la est la vest, de la nord la sud. La Bistriţa – la Sinagogă – a fost, ca pretutindeni, serios, profund, plastic, concentrat. Pe scenă erau doar El şi Pianul. Recitalul a părut a fi un fel de ritual muzical, sau ritual însoţit de muzică. Doar ne aflam în ziua de 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Chiar aşa...
A interpretat piese de Robert Schumann, apoi din creaţiile compozitorilor ruşi: Musorgski, Borodin şi Prokofiev. Alexei era costumat în frac, iar noi, publicul, câţi am fost prezenţi în stal, îmbrăcaţi la întâmplare. Alexei Nabioulin ne-a tratat cu respect. A dovedit că este un mare artist. Un excelent interpret.
Cred că lui Gavril Ţărmure, managerul Centrului pentru Cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud, i se datorează prezenţa artistului rus la Bistriţa.

Articol
Antal Sandor şi Christian Naş, doi artişti mai mult decât convingători

Cotidianul Mesagerul - Mie, 18/05/2016 - 08:52 | Victor STIR

Marți, de la ora 19.00, a avut loc la Sinagogă concertul cameral „Cu viola prin lume”, susţinut de violoniştii Antal Sandor (Brno) şi Christian Naş (Stuttgart).
Cei doi artişti de origine română au fost elogios prezentaţi de managerul Centrului Județean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure, ca fiind de nivel european, instituţiile musicale în care lucrează fiind deosebit de serioase.
În program au fost lucrări de Leclair, Stamitz, Ligeti, Kurtág, Hollós şi Wieniawski.
Artiştii au lăsat o foarte frumoasă impresie, comentariile lui Antal Sandor şi Christian Naş despre piesele din program fiind deosebit de folositoare publicului, iar interpretarea a avut fineţea, nivelul profesionalismului de nedezminţit, apreciat cu stăruitoare aplauze de către melomanii bistriţeni.
Concertul a fost organizat de Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Cultură şi Fundația ,,Societatea de Concerte” Bistrița, cu concursul Institutului ,,Balassi” – Institutul Maghiar din București.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012