Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > 2016 > Aprilie

Aprilie


Un concert gustat de publicul bistrițean

Cotidianul Mesagerul - Lun, 25/04/2016 - 10:27 | Victor STIR

În organizarea Consiliului Județean, a Centrului Județean pentru Cultură și a Societății de Concerte Bistrița, s-a desfășurat duminică, de la ora 19.00, concertul extraordinar cu „Maxim Quartet”, format din artiștii Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) şi Săndel Smărăndescu (contrabas).
În program: Amilcare Ponchielli - ,,Danza delle Ore”, Aleksander Glazunov - ,,Scene de Balet”, Gabriel Faure - ,,Le pas Espagnol”, Tiberiu Olah - ,,Andante”, Paul Constantinescu - ,,Toccata”, ,,Joc Dobrogean”, Eugen Doga - ,,Vals”, Dan Dediu - ,,Rondo alla Münchhausen”, ,,Balkan Tango with Walking Bass” şi Igor Stravinski - ,,Tango”.
Horia Maxim este profesor la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, fiind considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale și având un repertoriu vast, atât ca solist concertist, cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini, cântând în diferite ansambluri camerale.
Concertul a fost foarte bine primit de public, care a răsplătit cu aplauze din belșug prestația artiștilor. Fapt extraordinar, în program a fost și muzică românească, ceea ce nu se întâlnește prea des în concertele clasice din România.

Articol
Artiștii Antal Szalai și Jozsef Balog, într-un recital sobru

Cotidianul Mesagerul - Mie, 20/04/2016 - 11:19 | Victor STIR

Pe scena Sinagogii au urcat marţi, de la ora 19.00, doi importanţi artişti instrumentiști maghiari: violonistul Antal Szalai şi pianistul Jozsef Balog, prezentaţi în termeni de-a dreptul elogioși de dr. Gavril Ţărmure, directorul Centrului Județean pentru Cultură. Amândoi sunt premianţi ai mai multor concursuri de interpretare şi profesori ai Universității „Ferenc Liszt” din Budapesta.
În program au fost: Tartini – Sonata „Trilul diavolului”, Paganini – ,,Cantabile” și ,,Moto Perpetuo”, Ravel – ,,Tzigane”, Zarzycki – ,,Mazurka”, Glazunov – ,,Grand Adagio”, Wieniawski – ,,Scherzo-Tarantelle” și ,,Poloneza” în Re major, Sarasate – ,,Romanza andaluza” și ,,Zigeunerweisen”.
A fost un recital cântat foarte sobru, aplaudat însă, fapt pentru care artiștii au oferit două piese în continuarea programului.

Articol
Recitalul Moroianu - Cavassi, de ținut minte

Cotidianul Mesagerul - Mar, 19/04/2016 - 12:45 | Victor STIR

La Sinagogă a avut loc luni, de la ora 19.00, un recital cameral susținut de instrumentiștii Viniciu Moroianu – pian și Dan Cavassi – violoncel, unii dintre cei mai reprezentativi pentru scena românească de azi, după cum au fost prezentați de către managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Țărmure.
Viniciu Moroianu este profesor la Academia Națională de Muzică din București și a colaborat cu mari dirijori români, ca Horia Andreescu sau Cristian Mandeal, alături de orchestre importante din țară și străinătate. Cu Filarmonica bucureșteană și cu altele a efectuat turnee în țară și străinătate, cu soliști ca violonista Cristina Anghelescu, violoncelistul Dan Cavassi, soprana Leontina Văduva sau baritonul Eduard Tumagian.
Dan Cavassi a cântat la Paris și Geneva cu mari maeștri ai violoncelului, ca Antonio Janigro, Galina Kossolupova și Pierre Fournier. Din 1984, este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, în paralel se preocupă intens de muzica de cameră, cântând în prestigiosul cvartet ,,Muzica”, cu care concertează în numeroase orașe și participă la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Linz, Roma, Milano, Avignon, Paris, La Rochelle, Belgrad, Madrid, Atena, Edinburg, Cracovia, Geneva etc.
În programul pentru bistrițeni s-a cântat: Schumann – Fantasiestuke op 73, Debussy – Sonata în re minor şi Brahms – Sonata a-II-a în fa major op 99, un set de piese foarte dense, spre a căror interpretare se încumetă doar artiști cu mare experiență.
Publicul a primit cu entuziasm recitalul cameral, caracterizat prin constanța nivelului calitativ al interpretării, a unei foarte bune comunicări cu publicul, bazată pe puterea de empatie, pe cea de sugestie a artiștilor, care se sprijină pe o ireproșabilă tehnică.

Articol
Extraordinar recital cu Matei Ioachimescu şi Alfredo Ovalles

Cotidianul Mesagerul - Mie, 13/04/2016 - 10:42 | Victor STIR

La Sinagogă a avut loc marţi, de la ora 19.00, un extraordinar recital de muzică sud-americană, susţinut de Matei Ioachimescu, la flaut, şi Alfredo Ovalles, la pian. Ambii artişti sunt rezidenţi la Viena şi protagonişti ai proiectului ,,La vida loca”, aparţinând Radio România Muzical şi Institutului ,,Cervantes” din Bucuresti, dorindu-se prezentarea unui repertoriu plin de lirism şi virtuozitate, ales din Venezuela, Cuba, Brazilia, Argentina, din creaţiile unor compozitori contemporani de amplă respiraţie. Publicul a beneficiat de o foarte frumoasă şi aplicată prezentare a pieselor din partea lui Matei Ioachimescu, de asemenea, de comentarii în engleză despre lucrări rostite de Alfredo Ovalles.
Diversitatea tematică şi ritmică, interpretarea de nivelul virtuozităţii pe care o reclamă piesele, puterea de comunicare cu publicul a celor doi artişti au compus un recital viu, cu accente de ieşire din cotidian, motivând numele proiectului ,,la vida loca” - viaţa nebună, în cel mai frumos sens artistic.
Publicul a primit cu o reacţie foarte bună interpretarea celor doi artişti, chemându-i de mai multe ori la ,,rampă”.

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012