Căutare
Ro I En      
 
 

Calendar activităţi
Grupul "PRO OPERA"
Articole din presă
Iulie 2013
Octombrie 2013
Noiembrie 2013
Iunie 2015
Octombrie 2015
Decembrie 2015
Septembrie 2015
Noiembrie 2015
August 2015
Mai 2015
Iulie 2015
Aprilie 2015
Martie 2015
Februarie 2015
Ianuarie 2015
2016
          Martie
          Februarie
          Mai
          Aprilie
          Septembrie
 

Literatură        Folclor        Muzică clasică și modernă        Arte Plastice        Școala de arte și meserii

Domenii de activitate > Muzică clasică și modernă > Articole din presă > 2016 > Septembrie

Septembrie


La Centrul Multicultural Dacia: Grupul etno-jazz Trigon: Cântecul ciocârliei şi drama unei naţiuni

Cotidianul Răsunetul
Vin, 09/09/2016 - 11:40
Alexandru Cristian Miloş


După ce la bicentenarul naşterii poetului Imnului Naţional Andrei Mureşanu bistriţenii şi autorităţile administrative şi culturale ale judeţului au donat bustul poetului oraşului Chişinău, iată că la inaugurarea Centrului Multicultural „Dacia” , a sălii de spectacole „Valeria Peter Predescu”, cu 370 locuri, în 8 septembrie, a fost invitat grupul de etno-jazz „Trigon” din Chişinău, unul dintre grupurile cu un CV galonat de participarea în concerte în USA, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Marea Britanie, Franţa, Anglia, China, Rusia, Grecia, Italia, Islanda etc.
Un concert de etno-jazz pe linia valorificării folclorului românesc în ritmuri de jazz, muzică de sorginte 100% americană pe linia muzicală a Mariei Tănase, a formaţiei timişorene „Phoenix” din „Cantafabule”, pe linia sârbului Bregovic, a lui Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu, în variantă moldovenească, Grupul „Trigon” din Chişinău” a încântat asistenţa melomană iniţială a publicului din Bistriţa, care a aplaudat îndelung şi repetat măiestria impresionantă a unor artişti instrumentişti polivalenţi.
De la „Cântecul ciocârliei” la „Hăulita de la Gorj”, timp de aproape 2 ore, am făcut o excursie muzicală prin folclorul românesc nemuritor, dar şi prin drama unei naţii de pe malurile Prutului, fraţi de sânge, despărţiţi de vitregiile istoriei.
Ne gândim la cântecele doinite cu o voce de jale, transmiţându-ne parcă înstrăinarea şi drama unei naţii, a poporului român, despărţit mişeleşte prin tratate nedrepte istorice.
Şi cu toate acestea, muzica grupului de etno-jazz din Republica Moldova a răsunat biruitoare, deasupra politicii injuste, la Centrul Multicultural „Dacia” din Bistriţa, din România.
Concertul a fost organizat de Consiliului Judeţean BN şi Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi a fost prezentat cu aplicaţie profesionistă muzicală de către dr. Gavril Ţărmure, managerul instituţiei de cultură.
Au concertat în stil european artiştii români din Chişinău Anatolie Ştefaneţ – violă, Valeriu Boghean – voce, instrumente de suflat – fluier, clarinet, trompetă, Dorel Burlacu – pian electronic şi Gari Tverdohleb – persecuţie, ce a fost şi omagiat cu prilejul zilei aniversare.
A fost o lecţie de jazz europeană. Un concert muzical de ţinută, de o înaltă ştachetă valorică, dovedindu-se că Bistriţa ar fi al doilea centru cultural, după Capitala Bucureşti, din România, ca şi calendar cultural şi muzical, literar, expoziţional, lansări de carte, teatru, film etc.
Cântecul ciocârliei a răsunat din nou, învingător, pe ambele maluri ale Prutului, unind, deocamdată, muzical, doar românii şi România.

Articol
La Sinagogă, muzică de la Curtea Imperială din Viena

Cotidianul Rasunetul
Lun, 09/05/2016 - 13:51

Noi suntem spectatori bimilenari, astfel că sâmbătă, 3 septembrie a.c., am fost prezenţi printre spectatorii bistriţeni ce alcătuiau o asistenţă selectă în Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa. Prezenţa ne-a fost prilejuită de un spectacol unic, rar, de valoare, prezentat cu generozitate şi profesionalism, într-o seară de muzică veche, de formaţia Kajoni Consort din Baraolt, jud. Covasna.
Concertul, susţinut de 9 cavaleri medievali şi domniţe de la Curtea Imperială din Viena, din cadrul Imperiului Austro-Ungar, cu toate nostalgiile de rigoare, a fost organizat de Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Beszterce Naszod Megyei Kulturalis Kozpont, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, filiala Bistriţa, Erdelyi Magyar Kozmuvelodesi Egyesulet Beszterce şi prezentat de sufletul şi iniţiatorul acestui eveniment cultural, d-na Katalin Plesch.
Dar cine sunt cântăreţii, trubadurii romantici ce ne-au încântat, timp de o oră?! Formaţia Kajoni Consort, din localitatea Baraolt, jud. Covasna, a luat fiinţă în anul 1988, deci acum 28 de nai, fiind constituită din oameni cu ocupaţii diferite, dar care au fost uniţi de pasiunea comună faţă de muzica renascentistă. De atunci au avut o activitate neîntreruptă, 4 dintre membrii fondatori fiind şi astăzi prezenţi.
Membrii formaţiei, în costume de epocă, sunt: prof. de muzică şi dirijorul formaţiei – Gyulai György Eva, vioară şi violă; Antal László - maestru-instructor, instrumente de percuţie; Egyed Csaba - inginer silvic, instrumente de percuţie; Fancsal Zsolt – preot reformat, instrumente de suflat; Farkas Erzsebet - organist şi instrumente de percuţie; Ilyes Lajos - geolog, instrumente de suflat; Kolumban Emerencia - învăţător, instrumente de suflat; Olah Roman Ida - corepetitor, violoncel şi Veress Katalin - profesor, instrumente de percuţie.
Repertoriul formaţiei cuprinde lucrări de muzică laică şi sacră din secolele 14-17. Pe lângă piesele culese şi notate pe portativ de Ioan Căianu, originar din localiatea Căianu Mic, jud. Bistriţa-Năsăud, acesta a prelucrat şi compoziţiile mai multor compozitori contemporani din întreaga Europa, ce se regăsesc în Codicele Caioni, lucrări interpretate de formaţia de muzică veche – Kajoni Consort.
În decursul rodnicei sale activităţi, formaţia de muzică medievală, parcă de la Curtea Imperială din Viena, a susţinut numeroase concerte în ţară şi peste hotare, în Ungaria, Germania, Anglia, Franţa, unde au concertat şi la Ambasadele României din capitalele europene.
De asemenea, formaţia a fost prezentă în concert la numeroase manifestări religioase, comemorări istorice, vernisaje şi concerte caritabile. În anul 2008, Kajoni Consort a fost premiată de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania pentru activitatea continuă şi promovarea muzicii renascentiste. Felicitări artiştilor şi organizatorilor pentru un spectacol sensibil şi inedit.
Programul concertistic de la Sinagoga din Bistriţa a cuprins muzică renascenstistă din Transilvania şi Germania. S-au intrepretat cântece religioase, din Codicele Cantionale Catholicum – culese de Ioan Căianu şi două cântece pe versurile marelui poet renascentist Balassi B. S-au cântat dansuri germane şi săseşti din secolul al XVII-lea.
Apoi, cântece din colecţia Odae Cum Harmoniis de Johannes Honterus, ce s-a născut la Braşov, a fost pedagog şi reformator, a înfiinţat o tipografie şi de numele lui se leagă tipărirea primei partituri muzicale din Transilvania. Concertul s-a încheiat cu 2 dansuri din Codicele Caioni.
Timp de o oră am călătorit prin timp la Curtea Imperială din Viena, unde am ascultat, vrăjiţi, notele măiastre ale muzicii divine.
Viva la Musica!

Articol 
Prima pagină I Despre noi I Domenii de activitate I Harta site I Contact
© Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud 2012