Loading Events

Societatea de Concerte Bistrița, Centrul Cultural Swar Arpan în parteneriat cu Sahaja Yoga Romania și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud vă invită joi 22 august, ora 19:00 la Sinagoga Bistrița pentru o incursiune în universul fascinant al Indiei. Evenimentul face parte din Turneul European Awakening care se desfășoară în orașe din Estonia, Lituania, Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria și România.

Evenimentul reunește artiști de renume internațional din Europa și India, interpreți ai muzicii clasice indiene care ne vor încânta simțurile și ne vor transpune într-o alta dimensiune.

În centrul evenimentului se afla interpreta Mahuya Mukherjee deja bine cunoscută publicului românesc, care a avut bucuria să o asculte în cadrul  Festivalului Nirmalanjali, precum și a Festivalului “Namaste India”.

Mahuya Mukherjee este înzestrată cu o voce puternică și melodioasă, interpretările sale emoționante uimind publicul de nenumărate ori, făcând-o să se bucure de apreciere în universul muzicii indiene. Deși specializată în stilul khayal al muzicii clasice Hindustani (Nordul Indiei), Mahuya Mukherjee prezintă cu mult rafinament și măiestrie diferite stiluri muzicale semi-clasice, precum: khayal, thumri, kajri, și chaiti, interpretările sale remarcându-se prin prezentarea sistematică a structurii ragas-urilor, creativitate în expunerea frazelor muzicale, prin expresia unei game variate de emoții și sentimente.

Reprezentantă a stilului Patiala Gharana, Mahuya Mukherjee s-a format ca artist sub îndrumarea maestrului Ajay Chakrabarty, unul dintre cei mai de seama vocaliști contemporani ai stilului Hindustani. În stilul semiclasic, călăuză i-a fost renumita maestră Smt. Shipra Basu.

Ea a susținut numeroase spectacole prestigioase, muzica ei fiind difuzată în mod regulat de ALL INDIA RADIO. Bucurându-se de recunoașterea ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale) precum și SPICMACAY (Societatea pentru promovarea culturii și muzicii clasice indiene în rândul tinerilor), Mahuya a primit numeroase premii, însoțite de titlurile Sangeet Ratna (Comoara muzicii), Sangeet Sarita (Oceanul muzicii), Swar Samragi (Regina sunetelor muzicale) și Sunad (Sunet auspicios) . Talentul ei l-a impresionat chiar și pe Nizam Raja, Regele Statului Hyderabad, acesta invitând-o să cânte în palatul său. Datorită vocii sale deosebite, de o rezonanță aparte, profundă și subtilă, Mahuya Mukherjee se bucură de succes în India și în străinătate, susținând numeroase turnee europene, în țări precum Germania, Elveția, Belgia, România, Italia, Austria, Franța, etc, bucurându-se de aprecierea publicului. Având o experiență vastă în predarea muzicii clasice indiene, artista Mahuya Mukherjee a susținut cu succes workshopuri și lecții demonstrative în Elveția, Italia, Germania, România și găzduiește în mod regulat studenți din străinătate (China, Malaezia, Iran, Japonia, etc), care vin în fiecare an la Delhi pentru a-și însuși stilul muzicii indiene, sub îndrumarea ei. Mahuya este directorul  Academiei “Swar Arpan Foundation” din New Delhi, unde zeci de talente înfloresc sub îndrumarea ei.

Go to Top