Încarc Evenimente

 

“Traversée du Fantasme”, un concert-eveniment cu Matei Ioachimescu și Mara Dobrescu Ia Sinagoga din Bistrița

Cunoscut publicului datorită unor proiecte camerale de succes precum La Vida Loca sau Romanian Rhapsody, flautistul Matei Ioachimescu revine în România pentru trei concerte extraordinare, la Cluj-Napoca, Bistrița și București, în compania renumitei pianiste Mara Dobrescu. Sub titlul “Traversée du Fantasme“, cei doi artiști creează de această dată o lume fantastică, cu peisaje nocturne, cu legende și personaje mitice, cu dansuri vechi și noi, sau cântece despre timpuri demult apuse. Totodată, programul “Traversée du Fantasme“ conectează audiența la experiențe sonore noi, două lucrări în primă audiție de Sabina Ulubeanu și Alexandru Murariu fiind dedicate acestor concerte-eveniment.

La Bistrița, concertul “Traversée du Fantasme” va avea loc la Sinagoga, Sâmbătă , 19 Octombrie 2019, de la ora 19:00.

Program

Felix Mendelssohn – “Visul unei nopți de vară”, Scherzo
Antonin Dvorak – „Songs my mother taught me“
Béla Bartók – Suite Paysanne Hongroise
Sabina Ulubeanu – SK(A)Y (p.a.a.)
Jean Philippe Rameau – “Les Sauvages”
Francis Poulenc – „Un joueurs de la flute berce les ruines“ / Claude Debussy – „Syrinx“
Alexandru Murariu – “Sortilège féérique“ (p.a.a.)
Jacob Gade – “Tango Fantasia”
Jean Sibelius – Nocturne
Frank Martin – Ballade

Informații despre artiști

Despre Matei Ioachimescu, spunea celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho: “Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști, pe care i-am ascultat.”

Flautist român, Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă, fie cu repertorii din muzica barocă, contemporană sau în recitaluri cross-over. Este un artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, care, prin interpretările sale spontane și creative și prin felul în care transmite emoția și interacționează cu publicul, este văzut deseori ca un adevărat ”rockstar” al muzicii clasice. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse ( Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.

Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat „Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. În anul 2019 a apărut la Viena albumul La Vida Loca, cu muzica Americii Latine, reinterpretată.

Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este foarte apreciată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganță, dar și pentru finețea frazărilor sale.

Mara Dobrescu și-a început studiile muzicale la Liceul de muzică „George Enescu”, la clasa profesoarei Gabriela Stepan. Obținerea Bursei Guvernului Francez, i-a permis să absolve studiile Conservatorului National Superior din Paris cu cele mai înalte distincții urmată de câștigarea a numeroase concursuri internaționale. Bursieră a fundațiilor Yamaha, Meyer, Tarazzi, Nadia si Lili Boulanger, Mara Dobrescu a realizat de asemenea un master în muzică contemporană, la Conservatorul National Superior din Geneva.

Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l’Auditorium du Musée d’Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle , și participă la numeroase festivaluri ca Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, Bozar si La Monnaie Bruxelles, în Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago și New York, s-a bucurat de un succes imens.

A înregistrat pentru Radio si Televiziunea Romana, pentru Radio France si Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire).

În paralel cu cariera solistică, Mara Dobrescu este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe fuziunea dintre literatură, muzică și teatru.

O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, facând deasemenea parte și din Quartetul Face à Face (2 piane si 2 percuții) cu care concerteaza în toată lumea.

Mara Dobrescu se bucură de sprijinul unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard sau Dominique Merlet.

Go to Top