FILM DOCUMENTAR ETNOGRAFIC
CENTRUL JUDEȚEAN PENTRU CULTURĂ BISTRIȚA-NĂSĂUD
Cununile de Rusalii la Șieuț
Realizatori:
- Smaranda Mureșan (etnolog, îndrumător proiect)
- Cristian Vrăzmaș (regie, imagine și montaj).
Un proiect sprijinit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Șieuț. Câștigător al Marelui Premiu la Concursul Național de Film Etnografic și Imagini Document “Ipostaze Etnografice” de la Galați (decembrie 2015).
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, vă invită să urmăriți filmul documentar etnografic ”Cununile de Rusalii la Șieuț.”
Filmările pentru producția documentar etnografică au fost realizate în satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud în luna iunie 2014, iar lansarea filmului a avut loc, atât la Șieuț, cât și la Bistrița, în iunie 2015.
Anul trecut, filmul documentar s-a bucurat de aprecieri din partea publicului larg, fiind preluat și difuzat de o serie de posturi de televiziune (naționale și regionale), precum: TVR 3, TVR Cluj, Trinitas TV, Ardeal TV și Sângeorz TV.
Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan și Cristian Vrăzmaș, specialiști din cadrul instituției noastre, în vara anului 2014 la Şieuţ, chiar de Rusalii, și prezintă acest obicei vechi al locului care se practică în sat de peste 100 de ani, tradiţia păstrându-se vie şi nealterată până în zilele noastre, producţia reuşind să surprindă într-un mod inedit atât performarea lui actuală, cât şi mărturii ale celor care l-au trăit cu zeci de ani în urmă.
Producția documentar etnografică a obținut Marele Premiu la Festivalul Naţional Concurs de Film Etnografic şi Imagini-Document „Ipostaze etnografice” de la Galați (decembrie 2015), fapt ce dovedeşte încă o dată bogăţia pe care o deţin satele judeţului nostru prin purtătorii şi păstrătorii de valori tradiţionale.
Astfel, la Șieuț, sâmbătă seara, înainte de duminica Rusaliilor, fetele tinere din sat (având, de regulă, între 13 şi 15 ani) ies la câmp, în ţarină, acolo unde este holda de grâu, cu scopul de a face cununi din cele mai frumoase spice. Făcutul acestor cununi este însoţit de un cântec specific pe care fetele îl cunosc şi îl interpretează aproape ritualic. După ce termină de făcut cununile, fetele le ascund, însă băieţii vin spre înserat să le caute; dacă le găsesc, aceştia le fură sau le ascund în alte locuri, iar fetele trebuie să le refacă.
Un alt moment aşteptat de întreaga comunitate este reîntoarcerea fetelor din ţarină spre sat, atunci când băieţii ies în drum şi le stropesc cu apă. Sătenii îi aşteaptă cu nerăbdare pe tineri pe uliţele satului sau pe la porţi, fiind curioşi să vadă fetele care au făcut cununile în acel an.
Duminică, în ziua de Rusalii, tot satul merge la biserică, oamenii fiind îmbrăcaţi în cele mai frumoase straie de sărbătoare. După slujba de la biserică, preotul şi credincioşii ies în ţarină, iar acolo se face slujba specială de sfinţire.
Mai apoi are loc un ritual specific, cel al cununilor fetelor. Acestea sunt aduse de tinerele satului din ţarină (din holdă sau din locurile unde le-au ascuns în seara precedentă), fiind însoţite de cântecului specific al cununii, iar apoi sunt sfinţite de preot şi sunt puse la răstigniri, la răspântii de drumuri sau în biserică – la cruci şi la icoane.
Obiceiul Plugarului la Șieuț
Realizatori:
- etnolog drd. Smaranda Mureșan (cercetare de teren și documentare)
- Cristian și Salomea Vrăzmaș (regie, imagine, montaj și sunet)
Un proiect sprijinit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Șieuț.
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, vă invită să urmăriți filmul documentar etnografic ”Obiceiul plugarului la Șieuț – Ieșitul plugului întâi.”
Filmările pentru producția documentar etnografică au fost realizate în satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud în perioada martie-aprilie 2017, iar avanpremiera a avut loc pe data de 20 aprilie 2018, la Cinematograful ”Dacia”.
Anul trecut, filmul documentar s-a bucurat de aprecieri din partea publicului larg, fiind preluat și difuzat de o serie de posturi de televiziune (locale, regionale și naționale), precum: TVR 3, TVR Cluj, Ardeal TV, AS-TV Bistrița și Sângeorz TV.
Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan și Cristian Vrăzmaș, specialiști din cadrul instituției noastre.
Plugarul este un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara. Ceilalţi feciori îl urmăresc şi încearcă să îl prindă. Dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie şi să semneze un act, iar mai apoi cinsteşte feciorii cu un pahar de băutură.
A doua zi de Paşti, după ieşirea de la biserică, plugarul, însoţit de un alai numeros format din aproape toţi sătenii, este dus la apă şi scăldat, urmând ca el să plătească jocul satului pe tot parcursul anului.